Wave plooi

Waveplooi gordijnen

De drapering van de wave is gelijk aan de plooi van gordijnen met ingeslagen ringen die aan een roede hangt en deze kunnen hiermee gecombineerd worden. De transparante stoffen worden vaak gebruikt omdat deze "kamerhoog" zijn en dus naadloos gemaakt kunnen worden. Waveplooien staan wijd uiteen en bij een stof van 140 cm of 150 cm breed is de aanzetnaad eerder te zien. Dit is zeker het geval bij dunnere stoffen. Vandaar dat er steeds meer overgordijnstoffen komen die "kamerhoog" zijn en veel stoffen hiervan hebben een structuur, die tegen het licht gehouden de weefrichting in de breedte hebben. En dat is niet mooi. U dient hier rekening mee te houden. Wij hebben kamerhoge linnenlook gordijnstoffen voor de waveplooi laten maken waarbij dit niet opvalt. Grof maar dicht geweven stoffen en ook een transparante kwaliteit in natuurlijke kleuren.


Waveplooi voor de slaapkamer

De waveplooi is minder geschikt voor de slaapkamer omdat de plooi onder de rail hangt en hierdoor komt er veel licht langs. U dient minimaal 30 cm voorbij het raam aan de bovenzijde de rail te plaatsen. En dan nog zal het niet helemaal donker worden omdat licht weerkaatst. Maar het is dan acceptabel. Voor de lichtdichte wavegordijnen is het beter deze met een zoom aan de onderzijde af te laten werken, er is dan nog altijd een mogelijk tot herstel van de hoogte. Let op, inkorten kan altijd. Maar moeten ze langer worden dan mag de zoom van het gordijn niet voor het raam zelf hangen maar voor de muur.

Voor wie zware gordijnen met een lichtdichte voering wil laten maken is een railsystem met glijders niet aan te raden, u dient hiervoor de "oude vertrouwde" railrunners met wieltjes te gebruiken. De glijders glijden aanzienlijk minder door het gewicht en de "oude runners met wieltjes" rollen en hebben dus minder weerstand.


Plooiafstand wavegordijn

Plooiafstand voor de waveplooi is afhankelijk van de gekozen runnerafstand.

De 8 cm afstand geeft een rustiger beeld en wordt het meest gebruikt.
Plooien worden gemaakt met een afstand van 16 cm tot 18 cm.

De 6 cm wordt uitsluitend gebruikt voor vitrage welke in de dag hangen.
Plooien worden gemaakt met een afstand van 14 cm.


Ruimte waveplooi ineengeschoven aan de zijkant

Doordat de dikte per stof verschillend is varieert de ineengegschoven breedte van de waveplooi van 10 cm per meter railbreedte voor een vitrage stof tot 20 cm per railbreedte. Wanneer u de overgordijnen van eeen voeringstof voorziet zal dit oplopen tot 30 cm per railbreedte. Als u de gordijnen voorbij het raam wil hangen om een optimale lichtinval te krijgen moet u dit bij het raam optellen.


Montage rail vanaf de wand

U dient de rail met een minimale afstand vanaf de wand van 10 cm te plaatsen. De uitval van de plooi vanaf de rail naar de wand is ongeveer 8 cm tot 9 cm naargelang het type stof. Omdat het een gelijke drapering betreft valt de stof evenveel naar achteren als naar voren. Dit is vanaf de rail 8 cm to 9 cm. In totaal komt het gordijn 16 cm tot wel 18 cm de kamer in.


Montage rail in het plafond

Let op dat wanneer u de rail in het plafond bevestigd u de rail gelijk of liever 1 mm uit het plafond laat steken om te voorkomen dat wanneer u het plafond met stuckwerk voorziet dit anders tegen de bovenzijde van het gordijn schuurt. Dan loopt niet alleen het gordijn niet lekker in de rail maar u beschadigd het gordijn zelf. Wavegordijnen kunnen niet versteld worden in de hoogte!


Waveplooi de voor en nadelen.

Voordelen:

  • Gelijkmatige plooi.
  • Kan op u-rail systeem.

Nadelen:

  • Neemt veel ruimte in vanaf de wand. Plooi valt gelijk naar voren en naar achteren.
  • Bij stoffen van 140 cm breed is de aanzetnaad eerder te zien. Waardoor "kamerhoge gordijnen" een pre zijn.
  • Zijn niet verstelbaar, bij verkeerd inmeten met afwerking loodveter moet het hele gordijn inclusief stof opnieuw gemaakt worden.
  • Voor slaapkamer minder geschikt omdat er veel licht langs de bovenkant van het gordijn komt omdat het gordijn onder de rail hangt.

Gordijnrails voor de waveplooi

runner Wave plooi

U hoeft geen speciale rail voor de waveplooi te kopen, de standaard U-rail die u wellicht al heeft hangen kunt u prima gebruiken. U heeft alleen de glijders of runners nodig.

Let op dat u geen uitschuifbare rails gebruikt, de glijders zullen op de overgang blijven steken.

Wanneer u bij ons gordijnen laat maken zitten de haakjes die in de runners of glijders gaan al in het gordijn. De runners met wieltjes of glijders die met een touwtje verbonden zijn dient u apart te bestellen. Wij verkopen enkel wavekoord voor breedspoor oftewel u-rail omdat deze het meest gebruikt wordt.

Glijders voor waverails

runner Wave plooi

Glijders voor de waveplooi zijn verbonden met een touwtje.

Deze hebben een tussenafstand van 8 cm.

U kunt deze hier kopen

Runners voor waverails

runner Wave plooi

Wanneer u voor runners met wieltjes kiest moet u weten dat deze niet met een touwtje verbonden zijn en dus niet op een gelijke afstand komen wanneer u de gordijnen sluit.

U kunt deze hier kopen


Zelf waveplooi gordijnen naaien

Heeft u weinig ervaring met het maken van gordijnen dan adviseer ik u om door te sparen en het op maat te laten maken.

Gordijnstof verwerken tot gordijnen kan iedereen. Een beetje geduld en in 10 stappen veranderd uw gordijnstof in het mooiste gordijn.

Welke gordijnstof heb ik nodig?

Wij adviseren wanneer u voor het eerst een gordijnstof verwerkt, gebruik te maken van een uni of effen stof die lekker stevig is en niet te dik. De 100 % lichtdichte stof Nox is de makkelijkste om te verwerken. Deze stof hoeft u namelijk niet af te werken omdat deze geen losse draden aan de zijkant heeft. Een inbetween met loodveter is ook niet moeilijk daar de onderzijde al klaar is omdat deze een loodveter heeft.

Kamerhoog of 140 cm breed?

We gaan in dit voorbeeld uit van een stof van 140 cm breed, waarbij we de banen aan elkaar moeten zetten en een kamerhoge stof.

Wat heb ik nodig?

Gordijnstof, schaar, garen, rolmaat (geen meetlint), gordijnband 8 cm, waveband, plastic gordijnhaken voor de waveplooi en een lat of iets van 150 cm lengte met een rechte zijde, voor het markeren van de kniplijn van de stof en een kleermakerskrijt.

Let op: Heeft u een lichtdichte stof dan geen spelden gebruiken! U krijgt anders een gaatje waar licht door komt, gebruik een kleermakerskrijt.


Berekenen gordijnstof

Voor het berekenen kunt ook u de calculator bij uw stof gebruiken.

Het berekenen van de breedte

Breedte meten: Meet de volledige railbreedte x 2.5

Vaak wordt wel 2X de breedte aangegeven maar we nemen iets extra om er zeker van te zijn dat we de plooien mooi kunnen laten draperen.

Het berekenen van de hoogte

Meet vanaf onderzijde rail tot de gewenste hoogte. Wanneer dit tot de vloer is dient u 2 cm ervan af te halen, anders hangt de gordijn straks op de grond.

140 cm of 150 cm brede stof

Bereken voor de omslag aan de bovenzijde om het gordijnband 10 cm en voor de zoom (aan de onderkant) minimaal 10 cm stof. De zoom zal worden omgeslagen om later eventuele krimp, welke bij het wassen kan ontstaan op te vangen. Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm enkele zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken zolang deze maar minimaal 10 cm.

Kamerhoge stof

Heeft uw stof een loodveter, dan hoeft u geen extra stof aan de onderzijde te berekenen.
Heeft uw stof geen loodveter dan meet u minimaal 10 cm extra nemen om de zoom aan de onderzijde te kunnen maken.


Zorg dat de stof recht is

140 cm of 150 cm brede stof

Begin met het terugslaan van 140 cm of 150 cm stof zodat de zelfkanten op elkaar liggen, de vouw die de stof maakt is nu 100 % recht. Meet vanaf deze vouw terug en streep deze af en knip de stof recht af.

Kamerhoge stof

Vouw de stof over de breedte dubbel, dus de geknipte zijdes bij elkaar. Vouw nu de hoogte dubbel. Nu kunt u met een lat makkelijk de stof recht aftekenen en afknippen


1) Op hoogte knippen

Meet vanaf onderzijde rail tot de gewenste hoogte. Wanneer dit tot de vloer is dient u 2 cm ervan af te halen, anders hangt het gordijn straks op de grond.

Zorg voor een glad oppervlak, zodat u de gordijnstof op volle lengte kunt uitleggen. Gebruik de lat van 150 cm om recht af te strepen.

Stof 140 cm of 150 cm breed

Kwaliteitsstoffen zijn recht geweven en wanneer het een gladde stof betreft is het wellicht mogelijk om de stof te scheuren, probeer dit altijd even uit.

U heeft de te knippen hoogte berekend bij "Het berekenen van de hoogte". Neem deze over en wanneer u 1 baan geknipt hebt controleert u deze op afmeting. Leg vervolgens de baan iedere keer op het volgende stuk stof en streep deze af en knip de banen op lengte.

Kamerhoge stof

Heeft uw stof een loodveter dan meet u van onderzijde loodveter tot gewenste hoogte + 10 cm voor omslag van het gordijnband. Controleer de hoogte door een stuk gordijnband te nemen en deze aan de bovenzijde op de gewenste hoogte om te slaan en bepaal de af te knippen hoogte.

Probeer altijd een draad te trekken over de af te knippen breedte, U doet dit door een klein knipje aan de zijkant te geven en deze uit elkaar te trekken. U ziet de losse garens, pak hier een draad van en trek eraan. Als het goed is ziet u de draad op de af te knippen breedte.

Tip: Wanneer u een verduisterende gordijnstof in de slaapkamer wenst en u heeft een vensterbank en u wilt geen gordijn tot de vloer, dan kunt u het beste de gordijnstof 20 cm voorbij de vensterbank laten vallen om het invallende licht goed tegen te houden.

Extra aanvulling voor een gordijnstof met een afbeelding of patroon

Meet vanaf de onderzijde stof naar de gewenste hoogte van het gordijn (inclusief hoofdje en zoom) en knip deze af. Leg deze baan bovenop de volgende baan stof, en schuif deze zo dat het patroon aan onder en bovenzijde door loopt. Knip de overtollige stof aan de bovenzijde af. Aan de onderzijde dient u deze gelijk te knippen zoals bij uw 1e bovenliggende baan stof.


2) Verdeling

140 cm of 150 cm brede stof.

Veelal wordt het gordijn in 2 gelijke delen opgesplitst. Dit kan onhandig zijn wanneer u bijvoorbeeld een deur of een raam links of rechts heeft. Of als u geen ruimte naast het raam heeft om de gordijnstof aan een van de zijdes weg te hangen. U kunt dan spelen met de verdeling. U kunt een baan opdelen in elke gewenste afmeting en deze opgedeelde baan moet dan wel altijd aan de buitenzijde of muurzijde van het gordijn worden aangezet.

Kamerhoog stof

U mag de verdeling pas toepassen wanneer u de gordijnen op hoogte zijn geknipt. Anders moet u 2X de hoogte bepalen en dat geeft meestal een verschil welke wanneer de gordijnen hangen zeer duidelijk zichtbaar zal zijn.

3) Aan elkaar zetten van de banen, 140 cm of 150 cm brede stof.

U legt de betreffende banen die door de verdeling aan één kant komen te hangen op volgorde neer zodat u deze eenvoudig achter elkaar kunt verwerken. Werk altijd eerst met de hele banen en als laatst naait u de eventuele halve baan aan. Bij het naaien moet u de stof rustig begeleiden en niet door de machine heen trekken! Naai altijd alle banen vanaf de bovenzijde en dezelfde stofzijde aan elkaar. Stik 1 cm naast de zelfkant van de stof.


4) Afwerken van de aan elkaar gestikte banen, 140 cm of 150 cm brede stof.

Stel de naaimachine in op een zigzag steek en werk de bovenzijde en onderzijde van de banen af zodat deze geen losse draden meer heeft. Dit is niet nodig bij de lichtdichte stoffen.

Voor dunne licht transparante 140 cm of 150 cm brede stof is het raadzaam om bij de aan een gezette banen de aanzetnaden af te knippen en deze af te werken met een zigzagsteek. Immers hoe meer stof hier blijft des te beter dit straks zichtbaar is.


5) Gordijnband aan de stof naaien.

Stel de naaimachine in op een rechte steek. Meet de breedte van de aaneengezette banen op en knip het gordijnband iets breder af. Naai het band aan één zijde/ aan de bovenkant/ aan de achterzijde van de stof vast aan de gordijnstof. Sla het band nogmaals om zodat deze in de stof zit en strijk deze even mooi glad. Stik vervolgens de onderzijde vast aan de stof.
Het mooiste is om dit met een blinde steek te doen of de hand.

Nadat het verstevigingsband erop zit kunt u het waveband (voor het plaatsen van de haakjes) op de achterzijde een 0,5 cm van de bovenzijde af, erop stikken.


6) Berekening aantal plooien, plaatsing gordijnhaken

Per meter rail komen er ± 14 gordijnhaken in. U dient altijd een even aantal haken te hebben. Tussen de haken zit meestal 15 cm of 16 cm. De laatste plooi moet altijd richting het raam gaan.

Verdeel en plaats de haken in het waveband. Zorg ervoor dat u de eerste haak minimaal 4 cm vanaf het begin plaatst. Daarna om de 15 cm een haakje.


7) Afwerking zijkanten

Neem minimaal 3 cm ruimte voor de zoom aan de zijkant. Een kleinere zoom zal eerder gaan draaien, en dat is niet mooi. Gebruik 3 cm stof en sla deze naar de achterzijde om en stik deze vanaf de voorzijde vast. Let op dat u bij het stikken niet trekt aan de gordijnstof, dit zal anders te zien zijn in het eindresultaat. Stik net zoals de andere banen deze vanaf de bovenzijde naar beneden.
Heeft u een transparante stof dan is het raadzaam om extra gewicht in de zijzoom te plaatsen, de zogenaamde loodjes.


8) Gordijnen ophangen

Tel het aantal gordijnhaken in het gordijn. Tel dan de glijders of runners inclusief de eindstoppen in de rail. Plaats de glijders in de rail. Maak het touwtje aan de eindstop vast. Plaatst runners bij of haal overtollige runners er af en hang het gordijn op. Verzet indien nodig de haken.


9) Zoom maken, afwerken.

140 cm of 150 cm brede stof.

Hang de gordijnen eerst op aan de rail. Nu kunt u perfect de hoogte bepalen. Als het goed is hangt de 10 cm van de zoom op de vloer.

Let op: Heeft u een lichtdichte stof dan geen spelden gebruiken! Maar streep met een krijtje de te stikken naden af.

Controleer de breedte en u kunt eerst de zijzomen afzomen.

Bepaal het aantal cm voor de onderzoom zodat het gordijn vrij hangt van de vloer.

Voor gewone stoffen, spelt de gordijnen af naar de gewenste hoogte. Advies is 2 cm speling vanaf de grond. Het mooiste is wanneer de onderzoom er met de hand ingenaaid wordt. U dient dan om de 5 cm zoom deze met een kleine steek vast te zetten, dit geeft een mooier eindresultaat.

10) Strijken.

Haal de gordijnen van de rail en strijk het gordijn aan de achterzijde, voor de 140 cm of 150 cm brede stoffen vergeet de aanzetnaden niet. En hang ze weer op.


Succes!