Geluid dempen met gordijnen

Geluid verplaatst zich door middel van geluidsgolven. Om deze te dempen breken we de geluidsgolven.

Geluidsabsorptie of akoestische isolatie

Dit treedt op als geluid een materiaal tegenkomt dat de beweging van de luchtdeeltjes omzet in warmte. Hierdoor verdwijnt het geluid gedeeltelijk. Geluidsabsorberende materialen zijn over het algemeen licht van gewicht en hebben een open constructie (je kan er doorheen blazen maar niet doorheen kijken). Een dikke volledig gesloten stof of een dik isolerend materiaal heeft dus geen zin. Beter is een dubbele laag aan te brengen. De afstand tussen de beide stoffen of rail moet daarbij minstens 15 cm bedragen.

Werking geluidsgolven, hoe zit dat?

De geluidsgolven komen aan bij de stof en door de bolling in het gordijn en de weving worden de geluidsgolven versplinterd en doordat de resterende geluidsgolven die door het gordijn komen wederom worden versplinterd op de volgende bolling en weving van het gordijn verkrijgen we de maximale demping. Wanneer we voering dichter op het gordijn plaatsen dus direct er achter naaien is de tussenruimte te klein waardoor de golven direct op het volgende komen en er aanzienlijk minder versplintering plaats vindt op het volgende gordijn.

Plooiing

De plooiing van het gordijn heeft zeker de grootste invloed op de demping, des te meer plooien des te beter, immers dan is er meer versplintering van de golven. Een drievoudige plooi heeft de voorkeur.

Stofsoort

De stof dient strak geweven te zijn maar u moet er doorheen kunnen blazen maar niet doorheen kunnen kijken.

Andere tips om geluid te dempen

  • Luchtvochtigheid naar beneden brengen! Hoe vochtiger de lucht des te makkelijker kan het geluid zich verplaatsen.
  • Vermijd grote vlakken zoals een plafond en zijwanden, dan deze voorzien van een structuur door middel van bijvoorbeeld spack. Dit is een korrelige structuur welke de geluidsgolven breekt.
  • Vloerbedekking in plaats van gladde vloeren zoals pvc, laminaat, beton, tegels en dergelijke. Wanneer dit niet anders kan of wenselijk is plaats dan een tapijt.
  • Beter geen lederen zitbank nemen. Dit is wederom een glad oppervlak, wat geen geluid absorbeert maar terugkaatst
  • Denk ook eens aan een tafel deze hebben een vaak een aanzienlijk oppervlak. Een tafelkleedje doet wonderen.

Het bovenstaande geldt hoofdzakelijk om het geluid in de woning te reduceren. Tevens geldt dat hoe beter de demping in de woning, des te beter is de verstaanbaarheid tussen personen.

Dit schrijven is tot stand gekomen doordat een klant met niet aangeboren hersenletsel veel last heeft van geluid(prikkels).

Nog vragen? Vul dan ons contactformulier in.

of bel 0344-681441 of 06-2712 8490