Kou of tocht stoppen met gordijnen

Dikke gordijnen hebben geen isolerende werking. Zo laten we dat alvast maar gezegd hebben. Een kasteelmuur van 1 meter dik isoleert niet, het is er nog steeds koud binnen!
De kou wordt door de stenen mee naar binnen geleid. Wanneer we hier een ruimte tussen maken wordt de geleiding weggenomen.
Daarom plaatsten ze in de kastelen wandkleden van gobelin tegen de muur, hierdoor ontstaat er lucht tussen muur en stof en dit is de isolator.
Vandaar dat we vandaag de dag een spouwmuur en dubbel glas hebben.

Gordijnen voorzien van een voering geven een gelijke isolatie als dubbelglas.

Buiten het comfort geeft het een aanzienlijke besparing in de stookkosten. Deze op eerste gezicht hogere investering verdient zichzelf dus terug.
Wanneer u de gordijnen voorziet van een strak geweven voering krijgt u de gewenste isolatie.
Het beste is om de gevoerde gordijnen tot op de grond te laten hangen aangezien de kou altijd over de vloer gaat.


Isolatie en stofkeuze

Wanneer u een dikke stof neemt en deze ook nog voorziet van een voering zal dit zeer zwaar worden en neemt dit veel ruimte in aan de zijkant van het raam.
Het is niet zo dat een dikke stof met een dikke voering veel beter isoleert, aangezien de lucht tussen de stoffen de isolatie geeft.
Ons advies is dan ook om de stoffen niet te dik te nemen maar te letten op de weeftechniek.
Door strak geweven garens kan de lucht minder snel ontsnappen. Dus een grove linnen isoleert niet omdat er teveel ruimte tussen de garens zit.
De lichtdichte stoffen zijn het meest gesloten. Onze lichtdichte stoffen zijn tevens luchtdicht en dus perfect voor isolatie.
De betreffende voering kunt u bij uw stof in de calculator onder stap 4 selecteren.

 • Tocht werende isolerende gordijnen: Stofsoort dubbelzijdige 100% lichtdicht + enkele plooi.
 • Maximaal isolerende gordijnen met maximale tochtwering: Stofsoort Night of Nox + voering 100% lichtdicht of Night of Nox + Enkele plooi
 • Maximaal isolerende gordijnen met mooiste drapering: Stofsoort Drape of Flex (zwaarder dan Drape) + voering 100% lichtdicht + dubbele plooi.
 • Mooiste draperende isolatie gordijnen: Stofsoort Drape of Flex + voering Drape + dubbele plooi.
 • Voordeligste isolerende gordijnen: Stofsoort satijn katoen + voering satijn katoen + enkele plooi.
 • Voordeligste 100% verduisterende isolerende gordijnen: Stofsoort isolerende voering 95% verduisterend off white+ isolerende voering 95% verduisterend off white + enkele plooi
 • Klik hier voor de actie isolerende gordijnen

Hoogte isolerende gordijnen Hierbij is het een noodzaak om de gordijnen zo dicht mogelijk bij de vloer te hangen, het liefst op de vloer.
Het advies is hier dan ook om van bovenzijde rail tot een halve cm boven de vloer op te geven. U kunt dan met de verstelbare haken het gordijn tot op de vloer latten zakken.
Let wel, dit valt buiten de hoogte garantie.


Tochtgordijnen

Tochtgordijn om de koude luchtstroom tegen te houden werkt het best met een volledig gesloten stof, zoals onze lichtdichte stoffen met een coating.
Het beste resultaat behaalt u met de dubbelzijdige 100% lichtdichte stof welke de coating tussen de lagen heeft.
Deze coating stopt de luchtstroom.
U dient wel de stof tot op de grond te laten hangen, om de kou die over de vloer gaat te kunnen stoppen.
Wij adviseren een enkele plooi voor deze zware stof zodat het gordijn minder ruimte aan de zijkant in neemt.
Advies voor de hoogte van het gordijn is deze tot een halve cm van de vloer op te geven. U kunt door middel van de verstelbare haken het gordijn op de grond laten zakken.

Ingeborg volgde ons advies op en dit is haar reactie welke u kunt vinden bij de review van de Drape lichtgrijs.

Ik ben heel blij met mijn nieuwe (deur)gordijnen.
Omdat onze garage vast zit aan het huis en er enorm veel kou door de tussendeur het huis binnenkomt, heb ik thermo gevoerde gordijnen besteld met de stof Drape lichtgrijs.
Ze zijn velours-look en werden aangeraden in de webshop bij isolatie.
Ik had van die ouderwetse velours gordijnen verwacht en het maakte me eigenlijk niet zo uit hoe ze er uitzagen.
Maar toen ze gisteren (veel eerder dan verwacht) bezorgd werden, haalde ik ze uit de verpakking en 'WOW' !!!!! Ze zijn echt prachtig.
En nog belangrijker, het werkt. Ze houden echt alle kou buiten de deur.
Onze kat heeft een nieuwe slaapplek gevonden en die ligt nu tussen het gordijn en de deur :-)
Dit is de tweede keer dat wij gordijnen bestellen bij Curtaincy.
De vorige hangen nu al zo'n 10 jaar en zijn nog steeds prachtig. Ben erg tevreden.

Ten tijde dat Ingeborg deze gordijnen kocht hadden we nog niet de dubbelzijdige 100% lichtdichte stof in ons assortiment. En Ingeborg had gedacht dat ze deze combinatie makkelijk kon wassen.
Maar de voering krimpt en de hoofdstof niet, dus na een belletje van Ingeborg hebben we haar gordijnen gevoerd met de Drape lichtgrijs lichte velours. Deze is stof is nu als hoofdstof en voeringstof gebruikt.
Nu kan Ingeborg zo vaak wassen als ze wenst met de gelijke isolatie En de kat kan weer slapen.


Voordeur, hal isoleren

Komt er veel kou vanaf de deur of brievenbus dan kunt het beste een lichtdichte en dus luchtdichte stof nemen en deze voorzien van een voering welke tevens lichtdicht is. Zoals hierboven is aangegeven.
Wenst u een voordelige oplossing dan kunt het beste gebruik maken van de actie isolerende gordijnen, maar die hebben we maar in 1 kleur zijnde off white.
Wenst u een bepaalde kleur en mag het iets luxer dan neemt u de Nox, dit is een lichte linnenlook en we hebben 10 kleuren. Besef dat het gordijn zichzelf terug verdient.
Om het voor u iets eenvoudiger te maken om de goede keuze te maken beantwoord u de volgen de vragen:

 • Heeft u dubbelglas?
 • Heeft u spouwmuurisolatie?
 • Heeft u een redelijk goed afsluitende deur?

Worden de bovenstaande vragen met JA beantwoord dan heeft u voldoende aan een 100% lichtdicht/luchtdicht gordijnstof zoals de Nox zonder voering.
Wordt één de bovenstaande vragen met NEE beantwoord wordt dan heeft u een hoofdstof en een voeringstof nodig.
Hoezo?
Zoals hierboven uitgelegd is ruimte/lucht tussen de stoffen de isolator en niet de stof. Hoe dichter de stof deze te beter de isolatiewaarde. U krijgt dan bijvoorbeeld de Nox gevoerd met een lichtdichte of de 95% verduisterende isolerende stof. De 95% verduisterende is niet wasbaar dus wanneer u het wasbaar wenst (Nox is een nieuwe stof en is pas 2x getest) dan kunt u dezelfde Nox stof als voering nemen. "Bekijk hier stof Nox"

Hier enkele tips:

 • Laat het gordijn uit één stuk bestaan.
 • Gebruik een rail, deze sluit het beste aan de bovenzijde af en maak als het kan geen bocht.
 • Maak het gordijn in een enkele plooi, een dubbele plooi geeft niet meer isolatie en heeft meer ruimte aan de zijkant nodig.
 • Hoogte plafond tot vloer min 0.5 cm opgeven. Met de verstelbare haken laat u het gordijn tot op de grond zakken.

Trapgat dichtmaken

Eigenlijk is isolatie niet aan de orde bij het trapgat, immers we hebben geen koufront aan de achterzijde. Dus de stof hoeft enkel de warme luchtstroom tegen te houden.
Belangrijk is dat de stof goed aan de bovenzijde aansluit aangezien de warme lucht hier wil ontsnappen, dit kan door rail in combinatie met een enkele plooi te nemen.
Ringen of een waveplooi zijn hier ongeschikt omdat de warme lucht door de ringen of er langs gaat. U dient een van de "100% lichtdichte stoffen" of de 95% verduisterende stof van de actie te nemen aangezien deze de lucht perfect tegenhouden.
Om de trek er uit te halen adviseren wij de hoogte bovenzijde rail tot vloer min 0.5 cm te nemen. Let wel de hoogte garantie komt dan te vervallen.

Heeft u wel een koufront omdat de zolder niet is geïsoleerd, dan dient u het gordijn wel van een voering te voorzien.

gordijn voor trapgat

Ronald van de B. bestelde de isolerende voering en schreef ons het volgende.

Wij hebben de door ons bestelde gordijnen binnen gekregen en we willen u heel hartelijk bedanken dat wij deze voor ons trapgat mochten bestellen. Ze passen voortreffelijk en het enige wat we hoefden te doen is in de runners hangen. Ik heb een foto meegezonden.
En wat zo mooi is als je door de gordijnen naar boven gaat dan vallen de gordijnen direct weer mooi terug door het materiaal waar ze van gemaakt zijn, kortom we zijn er heel blij mee. Nu hebben wij twee trappen naar boven en we overwegen daar ook deze gordijnen te hangen. De trap beneden heb ik zelf dicht gemaakt omdat daar altijd tocht uitkwam maar boven zijn open trappen dus dat worden brede gordijnen.
We hebben Ronald het advies gegeven om de trappen boven niet te voorzien van gordijnen omdat de isolatiewinst te verwaarlozen is omdat boven niet wordt verwarmt. Tevens hebben we Ronald gewezen op het in plooi hangen van de gordijnen (staat in de laatste e-mail beschreven), dat had ie nog niet gedaan en dat is te zien op de foto.


Isolerende gordijnen huiskamer & serre

Grote raamoppervlaktes laten veel kou door. Een voeringstof achter de gordijnen werkt perfect. Maar het moet wel mooie voeringstof zijn.
U kunt het beste hiervoor de stof Drape nemen.
Dit is eigenlijk een hoofdstof maar omdat wij zo voordelig zijn maakt het prijsverschil tegenover de voordelen veel goed.
De "Drape", deze stof is zeer strak geweven, neemt weinig ruimte in en is krimpvrij.
U kunt deze stof voor hoofdstof en voeringstof gebruiken. Wanneer u dan als plooisoort een dubbele plooi neemt, geeft dit tevens het mooiste resultaat.
De Drape is geen verduisteringsstof, al verduisteren de donkere kleuren wel goed.

Al onze andere stoffen kunnen gevoerd worden met de stof Drape.


Isolerende gordijnen slaapkamer

Onze nieuwe "dubbelzijdige 100% lichtdichte isolerende gordijnen" bestaat uit 3 verschillende stoflagen er komt geen licht door deze gordijnen, ze zijn dus lichtdicht.
Meestal is een isolatie op de slaapkamer overbodig en kunt u enkel de lichtdichte stof nemen, dus zonder voeringstof.

Maximale isolatie ontstaat door de gordijnen tot op de grond te laten hangen. Immers de kou gaat over de vloer en deze zal dan worden tegen gehouden.

De gordijnstof is aan beide zijdes gelijk en kan daardoor perfect voor slaapkamergordijnen, afscheidingsgordijnen of paskamergordijnen gebruikt worden.
Doordat de stof zwaar is adviseren we de gordijnen met een enkele plooi of met ingeslagen ringen te laten maken.
Onze voorkeur gaat hier uit naar de enkele plooi omdat deze beter afsluiten. Wenst u een dubbele plooi omdat deze mooier hangt dan kunt u beter de Night 100% lichtdicht nemen.
Bij de ingeslagen ringen kan de koude luchtstroom alsnog langs de ringen komen.
Bij de toepassing van de enkele plooi kunt u door middel van de verstelbare haken het gordijn perfect tot op de grond laten zakken.

Wenst u de meest soepele en luxere oplossing om kou en licht tegen te houden dan kunt u de "Drape" in combinatie met de 100% lichtdichte voeringstof nemen.
Naast uw hoofdstof staat in de gordijncalculator bij stap 5 de te selecteren voeringstof.


Goedkope isolerende gordijnen

Wenst u de voordeligste optie dan neemt u de "voering satijn ecru" en selecteert in de gordijncalculator de satijn ecru (dit is dezelfde stof).
De isolatiewaarde is gelijk aan de Drape, maar de satijn ecru combinatie is niet krimpvrij en is niet verduisterend.
De voordeligste verduisterende en isolerende slaapkamergordijnen:
U dient een donkere kleur te selecteren van de "verduisterende gordijnen" en deze te voeren met de thermo satijn ecru.
Dit zijn de perfecte isolatiegordijnen voor studenten.


Geplooide gordijnen op maat

Verstelbare plastic haken voor gordijnenGordijnband voor gordijnen

Op maat gemaakte gordijnen zijn inclusief gordijnband (versteviging van de plooien) en kunststof verstelbare haken.

Nog vragen?, vul dan ons contactformulier in of bel 06 27 12 84 90