Gobelin stoffen

Gobelin stof

Het ambacht van het weven van Gobelin is ontwikkeld door een Franse familie van textielwevers genaamd Gobelin. Deze zware stofsoort werd van oorsprong als wandkleed gebruikt voor wandisolatie tegen de kou en voor geluidsdemping in kastelen die tevens een mooie voorstelling hadden en kreeg later de toepassing voor stoelbekleding en gordijnen. De weeftechniek is een combinatie van weven en vlechten en behoort tot de oudste uitvindingen in de textielkunst. Een wever had vroeger voor 3.50 meter van 140 cm breed 1 jaar de tijd nodig!

Foto: Gobelin als wandkleed, uit een kasteel in Frankrijk.

Waar kan ik gobelin stoffen voor gebruiken?

De stof wordt gebruikt voor wandkleden, meubelbekleding stoelen, banken, gordijnen, kussens, tafelkleden, tafellopers, tassen, kleding, keukenschorten, theemutsen, ovenwanten, placemats, inlijsting in frame van schilderij, etuis, honden-kattenmanden enz... De garens zijn een stuk dikker en door de strakke weeftechniek is de stof stijver dan modestof welke voor kleding gebruikt wordt. De stof Gobelin die wij leveren is niet te stug waardoor deze als gordijnstof robuust maar wel mooi in de plooi valt. Tevens stikt deze makkelijker en heeft de zelfde slijtagetest-, martindale waarde als de dikkere kwaliteiten.

Gobelin bladeren

Bloemsierkunst van Gobelinstof

Wellicht bent u net zo creatief als Riet Attelveld welke het onderstaande bloemstuk maakte van de gobelin stof bladeren. De stof is eerst met stijfsel bewerkt en gedroogd daarna is elk blad uitgeknipt en zorgvuldig neergelegd soms met behulp van fijn ijzerdraad op hoogte gebracht voor het 3D beeld. Riet heeft in dit stuk ook de achterzijde van de stof gebruikt

Wij leveren uitsluitend gedessineerde gobelin.

Gobelin stoelbekleding.jpg

Welke kwaliteit moet ik gebruiken?

Als beste getest is de katoen/polyester kwaliteit. Wanneer u een volledige polyester voor het zitvlak van een stoel of bank gebruikt blijft u hier aan plakken wanneer u met uw blote benen op de stof zit. De gemengde katoen kan vocht opnemen en kent dit probleem niet. De 100% polyester kwaliteit is ook stijver. Onze kwaliteit is soepel en net zo sterk. Gobelin kan ook goed gewassen worden. Er zit maar 1% krmp in, al is dit natuurlijk afhankelijk van de temperatuur.

Hoe zwaar en sterk is de gobelinstof?

Gobelin is in diverse gewichten verkrijgbaar tot wel 500 gram, maar het makkelijkste werkt de 325 gram versie. Deze variant is aanzienlijk soepeler en makkelijker hanteerbaar wanneer u bij de hoeken door de meerder lagen stof moet naaien. Tevens valt deze ook mooi voor gordijnen. De sterkte van de stof wordt getest in de martindale slijtagetest.

Martindale slijtagetest

De slijtage van een stof wordt uitgedrukt in Martindale. De test is een ronddraaiende beweging op één plaats. Het aantal draaiingen op de stof totdat er zichtbaar slijtage is word aangegeven in toeren. Onze 325 gram Gobelin kent een Martindalewaarde van 25000 toeren. Dit is meer dan voldoende voor normaal gebruik.

Het aantal toeren Martindale in relatie tot de toepassing
Er zijn problemen in de stoffenbranche geconstateerd bij het juist interpreteren van het aantal toeren Martindale. Men zit graag aan de veilige kant; liever 100.000 toeren dan 50.000 toeren. Dergelijk hoge toerentallen worden zelfs gebruikt om concurrenten de loef af te steken. Mogelijk worden deze hoge toerentallen zelfs gebruikt om een hogere prijs te verantwoorden. Dat is jammer, want vele meubelstoffen die normaliter nooit problemen veroorzaken komen hierdoor in het gedrang. De volgende schema’s zijn bedoeld om goed inzicht te krijgen. Merk op dat waarden boven de 20.000 toeren nergens in deze schema’s voorkomt. Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 20.000 toeren Martindale zelden tot nooit klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.
Ik hoop dat vermeldingen van 190.000 toeren Martindale hiermee voorgoed tot het verleden behoren!

Overzicht van het Nederlandse KIM-systeem (Kwaliteit Informatie Meubelstoffen)
KIM Gebruiksklassen en aantal toeren Martindale
Decoratief gebruik tot 6.000
Licht woongebruik vanaf 6.000 tot 10.000
Normaal woongebruik vanaf 10.000 tot 15.000
Intensief woongebruik vanaf 15.000 tot 20.000
Intensief woongebruik + werken vanaf 20.000

Bron: Vincent Kruys TNO Textiel.

Hoeveel gobelinstof heb ik nodig voor het bekleden van stoel of bank?

Hieronder staat een indicatie van de benodigde hoeveelheid meubelstof uitgaande van een stof van 140 cm breed. Zonder patroon! Heeft u een stof met een patroon neem dan minimaal 3 patronen extra uitgaande van 1 zitting. Bedenk dat wanneer u er later nog wat stof bij moet hebben het kleurbad kan afwijken.

Benodigde meters stof voor meubelbekleding stoel of bankHoeveel meubelstof benodigt voor bankbekledingAantal meter stof voor herenstoelHoeveel stof voor damesfauteuilHoeveel stof voor stoelstofferingAantal meter stof voor stoelbekleding

Stoel stofferen

De stoel bekleden is niet zo moeilijk als het lijkt. U haalt de panelen los en de oude meubelstof er af en knipt deze na vervolgens kunt u vaak de stof op het hout nieten en eventueel voorzien van een nagelstrip.

Stoel met Gobelin Kadinsky

Gobelin stof goedkoop

Hoe kan het dat wij de goedkoopste gobelin leverancier zijn met de beste kwaliteit? Wij kopen als groothandel direct van de fabrikant en verkopen direct aan de consument. Tevens maken wij ook eigen designs.